torsdag 27 februari 2014

Spridda tankar om rasism

- Det sku väljas Lucia. Av lärarkåren. Kandidaterna var 25 stycken. Det stod mellan två favoriter. Då hördes en lärarröst: "Men tänk hur snyggt det sku va med en mörkhyad Lucia." Det kan jag hålla med om, men att välja Lucia på basen av hennes (jo, jag amser att Lucia ska va en kvinna och att killarna gärna får va stjärngossar, julgubben ska va en karl och Nattens drottning en kvinna) hudfärg är lika fel oberoende om det ses som en positiv eller negativ faktor.

- Negerboll, Vem är rädd för svarte man (som jag alltid tagit för givet att är en sotare), negerkyssar, svarta ansikten på lakritsstänger och jultårtor som ser ut som hakkors. Jag vet inte, men jag tycker det förlöjligar och banaliserar problematiken kring rasism. Det är inte det här vi vill att folk associerar till då tidningarna rapporterar om rasism. Visst ska man låta bli att anväda de här orden, bilderna, lekarna. Jag tycker bara att man ger mer luft åt brasan med att komma med de här pekpinnarna och jag blir själv trotsig som en tonåring då diskussionen ligger på den här nivån. Det är lite som att gå som katten kring het gröt då man pratar om julstjärnor och chokladbollar i stället för att tala om tolerans. Och blir jag provocerad, hur provocerad blir då inte en person som hyser rasistiska tankar?

- Föräldrar till barn med exotiskt utseende som ständigt påpekar hur okända mänskor bemöter dem,  hur de oroar sig för hur andra barn eller vuxna kommer att bemöta deras barn i en ny grupp, hur de vill att man ska tala om mångkulturalitet gör sig själva till rasister. För det kan ju faktiskt va att jag är intresserad av vem barnet är och inte av hur barnet ser ut och att jag bemöter barnet som jag bemöter alla andra barn och att dess bakgrund kvittar så länge barnet är friskt och mår bra. Alla barn är speciella i sina föräldrars ögon och alla barn bör bemötas med respekt och alla barn bör få lika mycket uppmärksamhet. Och all särbehandling som bottnar i rasism bör undvikas, också omvänd rasism.

1 kommentar:

  1. Good point det där med att man kanske på riktigt är intresserat av barnet som barn, inte som ett annorlunda barn. Det blir så konstigt om man på något sätt måste vara ointresserad bara för att ett barn ser exotiskt ut. Lite som att gå omkring och låtsas att det inte regnar.

    SvaraRadera