lördag 1 mars 2014

Beröm och ungar

Barn behöver få beröm då de gjort väl ifrån sig men det finns några ord som är att undvika. "Fin" och "duktig". Och flickor ska man heller inte påpeka att är vackra.

Men vafalls, om ungen ÄR det vackraste barn man sett, ska man då knipa ihop munnen och titta i taket? Eller om man verkligen tycker barnet varit duktigt får man inte säga det då? Eller om hen ritat väldigt fint, nog måste man väl få säga det?

Ja, visst ska man berömma och personligen tror jag inte att det är något större fel i orden i sig, men det handlar om HUR man säger det. Om någon pratar om "duktig flicka" kryper det längs ryggraden på mig. Jag hoppas verkligen mina barn undgår att bli "duktiga elever" oavsett kön. Det som finns inbakat i uttrycket "duktig elev" är nånslags drive att göra saker för någon annas skull. Eleven läser läxor för att få beröm hemma, pluggar och får 10:or i prov för att se stjärnorna i mormors ögon, håller ordning i pulpeten för att få den där komplimangen av läraren - eller vad det nu kan vara. För duktiga elever, de ifrågasätter inte. Då är man ju uppkäftig och sånt passar inte den duktiga eleven. Man kanske inte ens är värd ett gott vitsord i uppförande då.

Fin teckning, då? Ja, handen på hjärtat, hur lätt slinker det inte ur munnen på en då barnet visar vad de ritat? Problemet med den fina teckningen är kanske främst att det är så lätt att säga att det blir slentrian. Du kan säga det utan att ens se på bilden. Det är nog skäl att ta fasta på något i stil med "Oj vad du jobbat med bilen i hörnet!" eller "Vilka fina detaljer du fått med" eller "Vilken stämning det är i bilden". Då bekräftar man att man verkligen sett på teckningen.

Men de där söta söta barnen eller de vackra? Visst får man väl säga hur vackra eller söta de är? Jo, visst får man, men man bör också komma ihåg att peka på deras vackra vackra egenskaper och bekräfta vem de är. Och säg mig, kan en mamma bli stoltare än då hon på barnets utvecklingssamtal får höra hur barnet alltid ser till att de yngre eller de som inte är så initiativtagande också får vara med i leken? Nej, och då förstår man att ockwå barnet växer flera centimeter av att få höra vilka fina egenskaper hen har.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar