tisdag 18 mars 2014

Juni, juli, augusti - eller?

Nu lyfts diskussionen om placeringen av skolornas sommarlov upp igen. Den här gången är det näringsminister Jan Vapaavuori som vill flytta fram sommarlovet 3 veckor så att lovet skulle börja efter midsommar och sträcka sig till september. Han hävdar att vi går miste om flera miljarder euro då semestersäsongen är slut då resten av europa inleder säsongen.

För min del skulle det passa utmärkt att skjuta fram sommarlovet. Höstterminen känns ofta lång medan vårterminen hackas sönder av sportlov, påsklov, 1. maj, Kristi Himmelsfärd och kantas dessutom ofta av klassresor, lägerskolor och stafettkarneval.

Mitt förslag är att placera skoldagarna mellan 1.9 och midsommar och samtidigt utvidga påsklovet till en vecka så att hela stilla veckan blir ledig. Det tror jag skulle minska på elevfrånvaro p.g.a. resor.

Det som gör mig mest betänksam då den här diskussionen tar fart är lärarnarreaktionena. Då strukturella förändringar görs brukar man fundera på hur man ska lägga upp arbetet för att hinna med allt som ska göras, men då den här diskussionen förs funderar lärarna snarast på hur de ska göra med sin egen ledighet, hur de ska hinna fira jul och nyår och hur de ska fira sommaren. Nånting är snett. Ingen har ju föreslagit att utöka antalet skolandagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar